Vroeger

Ik ben geboren…
in Amsterdam, op 9 juli 1947. Daar heb ik tot mijn twaalfde gewoond, samen met mijn ouders en twee broertjes. We verhuisden vaak. Drie keer in Amsterdam en later naar Enschede en Zwolle. Daarna ben ik weer teruggegaan naar Amsterdam en naar allerlei andere plaatsen.

 

Eerst werd ik kok
Weet je wat, dacht ik, toen ik zestien was, ik word kok. Hoe doe je dat? Je gaat in een restaurant werken om te leren koken en één dag per week ga je naar school om dingen over koken te weten te komen. Dat heb ik dus gedaan.

Steeds naar andere plaatsen
Een kok kan op veel plaatsen werken en ik vond het leuk om steeds weer ergens anders heen te gaan. Eerst werkte ik in Deventer, toen in Zwolle, daarna in Amsterdam, later op Terschelling en ook nog in Groningen. Daar ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen gekregen. Een jongen en een meisje.

Pappa Kok
Thuis kookte ik vaak voor mijn kinderen en hun vriendjes. Dan noemden ze me Pappa Kok. Daarom gaan twee van mijn boeken over Pappa Kok. En o ja, dat moet je ook nog even weten: ik heb zelfs voor de koningin gekookt! (Ja, ja dat had je niet gedacht hè.) In het Amstelhotel in Amsterdam. Maar dat is zo lang geleden dat ik vergeten ben wat ze lekker vond. Vast geen boerenkool, dat eten koninginnen niet, volgens mij.

Van alles doen
Kok zijn is heel leuk, maar ik wilde ook andere dingen doen. Ik ging aan de slag in een drukkerij en zette daar de pagina’s van boeken in elkaar. Ik werkte op het kantoor van de drukkerij en daarna bij een uitgeverij. Daar maakten we schoolboeken voor het basisonderwijs. Ik regelde er de dingen die nodig zijn bij het maken van een boek.

Schrijven is het leukst
Een paar jaar later ging ik schrijven bij die uitgeverij. Folders, brochures, advertenties, van alles: ik maakte reclame. Ook bij andere uitgeverijen maakte ik reclame. In Groningen, in Baarn en in Amsterdam. Ik ben ook nog marketingmedewerker geweest en projectleider en communicatieadviseur, maar schrijven bleef ik het leukste vinden.

 

 

Nu

Schrijven
Ik schrijf nu ongeveer twaalf jaar voor kinderen. Eerst alleen in het weekend als ik vrij was, maar nu ook door de week. Ik heb verhaaltjes en gedichten voor een leesmethode geschreven en vier boeken voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Ze liggen op de basisscholen en in de bibliotheken.

Opa en een vriendin
Ik heb twee kleinkinderen, ik ben dus twee keer opa, van twee schattige meisjes. Ik heb een vriendin, ze is heel lief. Ze houdt erg van poezen, maar toch hebben we geen poes en ook geen hond, geen kanariepietje en zelfs geen goudvis. We wonen, zonder dieren, in Amsterdam.

De Helm van Kantor en CoolMickey
Ik schreef dus reclame en teksten voor schoolboeken, maar ik wilde ook andere boeken maken, waar kinderen lekker in konden lezen. Gewoon, voor jezelf,  niet voor school. Ik schreef en schreef en nu zijn De Helm van Kantor en CoolMickey klaar. Iedereen kan mijn boeken in elke boekwinkel kopen. Ik hoop dat kinderen het spannend vinden en gaaf en cool en… alles!

Waar ik van hou
Schrijven, daar hou ik van. En nog steeds van lekker koken en het opeten, samen met mijn vriendin, mijn vrienden en mijn kinderen. Ik hou van schaken en van muziek: klassiek, jazz, hard rock, heavy metal, bijna alles. Ik ben gek op gamen. Ik speel Runescape, maar ik mag het niet te veel doen van mijzelf.  Mijn Runescapenaam is gggmr.

 

 

Kilometers lopen
Ik hou van wandelen. Niet even een straatje om, maar lange tochten. In Engeland bijvoorbeeld, en in Nederland natuurlijk. M’n langste tocht is van Maastricht naar Santiago de Compostella in Noordwest Spanje. Ik was drie maanden onderweg en het was zo’n 2100 kilometer lopen.

Voorlezen en meer
Voorlezen op scholen, dat vind ik ook erg leuk. Als scholen dat willen, vertel ik hoe je een boek maakt. Hoe het drukken gaat op een groot vel papier en hoe je alle bladzijden netjes één voor één op hun plaats krijgt. En dat ze aan elkaar vastzitten, niet op de grond vallen als je het boek opendoet. We kunnen ook over gamen praten, als je wilt, waarom ik vind dat ik het niet te veel mag doen.